ÅPNINGSTIDER | TIRS – ONS 10-18 | TORS 10-19 | FRE 10-16

2. Hvilken hund bør vi velge?

Da var det bare å saumfare rasestandarder og gjøre oss opp en mening om hvilken hunderase som passet vår familie. I tillegg tok vi turen innom rasetorget på Dogs4All på Lillestrøm i november for å bli nærmere kjent med de forskjellige rasene der. I starten «forelsket» vi oss litt i rasen Beagle, men syntes også Dansk Svensk Gårdshund kunne være et godt alternativ. 

Litt eksperthjelp på veien

Trude Mostue er ambassadør og messeveterinær for Dyr for alle og en jeg kan stole på i slike spørsmål. Vi to hadde allerede laget Dyr for alle-podden sammen, om hva det er viktig å tenke på når du skaffer deg en valp i hus. Derfor ble det naturlig å høre med henne om dette med rasevalg.

Det fine med Trude er at hun er så drivende engasjert, og selv hvor opptatt hun er tar hun seg tid til å svare på slike viktige spørsmål, så jeg sendte henne en sms:

I bakkant av tekstmeldingene tok vi en lengre prat og Trude understreker at det viktigste jeg må tenke på når man skal få seg en hund i hus er fire følgende kriterier:

1. Tid – har du tid til en hund? 

En av de aller første tingene du må vurdere når du tenker på en hund er om du faktisk har tid til å ha en hund. Hunder er flokkdyr og trives best i sin egen flokk! Ja, de tolererer hjemme-alenetid – de tolerere det meste, men de trives aller best når de de får være med og være en del av flokken sin.

Jobber du full tid og antar hunden må være hjemme alene hele dagen vil jeg si at en hund ikke er noe for deg – eller la oss snu det på hodet og si: DU er ikke den beste eieren en hund kan få. Dette kan være tøft å innrømme for de fleste, men er man virkelig dyrekjær og vil en hund det beste, bør man tenke nøye over hva man kan tilby. Og, har du ikke tiden som trengs så er det andre type kjæledyr som kan vurderes. Og ikke glem at små raser ønsker like mye å være med deg som store raser.

2. Ikke gå kun etter utseende

Vi mennesker har en tendens til å tiltrekkes av det som reflekterer noe i oss selv. Om det er utseende eller oppførsel eller faktisk til noe som vi ønsker å være, men ikke er. Man kan fort la seg rive med av kun utseende og ikke tenke på hva som ligger bak et søtt ytre, eller vakkert og tøft et.

Som for eksempel; når man ser en schæfervalp er det lett å bli betatt av de søte, myke fluffy valpene og man glemmer helt hva som skjer når den søte lille hannhunden blir en sterk tenåringshund, med masse arbeidslyst og energi. Man blir utfordret på alle måter – oppdragelse, styrke og tålmodighet. Det ligger mye ansvar i å ha en stor hund. Det er ikke noe direkte galt å innrømme at man synes en hunderase er penere enn andre, men husk at det er temperamentet og væremåten til hunden din du lever mest med, og det kan man si mye om når man vet hvilke rase-instinkter som ligger og lurer.

Så om den nydelige Border Collie valpen, som du har sett på filmer som lydige flotte sauehunder, plutselig begynner å jage syklister og biler – ikke bli overrasket. Mange hunder ligger på Finn.no på grunn av undervurdering eller feilvurdering av den rasen man har anskaffet seg.

3. Aktivitetsnivå 

Om du er av den bedagelige typen, ikke anskaff deg en rase som helt opplagt trenger mye løping og lange turer – som for eksempel en Husky. Ja, de er nydelige hunder men de er hunder som trenger lange turer og helst med trekk-jobb.

De hunderasene med opplagte gjeterinstinkter og bruksområder har en tendens til å kreve mer mentalt og fysisk enn for eksempel de rasene som hovedsakelig har vært selskapshunder. Men, det betyr ikke at de aller minste, feks Chihuahua og Yorkshire Terrier ikke trenger noe form for aktivitet, tvert imot.

Aktivitetsnivå er ikke alltid relatert til størrelse. En Irsk Ulvehund liker for eksempel å gå tur men er ikke en hund man tar med på lange joggeturer, mens en liten mellom-puddel absolutt trives best med masse aktivitet for både hode og kropp.

Kjendisveterinær Trude Mostue

Jeg møtte noen som kommenterte på rasen familien vår hadde kjøpt, med: “Jøss, har du fått Schæfer – da må du jo gå tur og være mye ute!” Ja… sa jeg. Så, for dere som spør meg, ønsker du en rase som ikke bjeffer og ikke  trenger tur, sier jeg at da er det perfekt for deg med en katt! Eller et kosedyr fra Ikea 🙂

4. Bruksområder 

Det som er en fordel ved å velge en renraset hund er at man kan forutse hvordan denne hunden vil oppføre seg, hva slags instinkter den har osv. Da vet man om man skal velge en jakthund-rase og at den kommer med instinkter som å drive (stikker av på lange turer), få los (vanskelig å innkalle) og å jage vilt. 

Så skal du velge en slik rase må du være bevisst på hva den rasen opprinnelig ble brukt til og så vurdere om for eksempel en gjeterhund passer deg med sitt ivrige hode etter å lære og å jobbe – og jage sauer. 

Glem heller ikke at puddelen opprinnelig har et bruksområde – den er kvikk mentalt, er lettlurt og er en apporterende ande-hund, som amerikanske cocker spaniels – de apporterer ender. 

Ønsker du fortsatt en jakthund så kan jo disse bli flotte familiehunder, men for at de skal få utløp for sine instinkter og behov så er det viktig at man vet at man kan tilby den det som gjør den mest lykkelig, nemlig trening og lange turer, kanskje til og med spor-trening, agility for gjeterhunder osv. 

Så, hva skulle vi velge nå?

Med disse kriteriene friskt i minnet innså vi at Beagle-rasen ble litt feil for oss og endte opp med å velge rasen Dansk Svensk Gårdshund i stedet. Denne dekker familiens behov, både med tanke på størrelse, aktivitetsnivå og lynne. 

Dansk Svensk Gårdshund dekker er en super familiehund både med tanke på størrelse, aktivitetsnivå og lynne. Dette er Amy, moren til valpene.

Skaff deg billetter nå!

Gå ikke glipp av Norges største dyrefest som finner sted i Lillestrøm  18. – 20. november!