Tamrotter

Tror du Wistar, Sprague-Dawley, Fisher 344, Lister, Long-Evans og PVG er karakterer i et dataspill? Definitivt ikke. Møt dem i klappebingen på Dyr for Alle.

Om tamrotter
Selv for hundre år siden var det mennesker som holdt rotter som kjæledyr. En av de mest kjente rotteeierne er kanskje den engelske barnebokforfatteren Beatrix Potter, berømt og elsket for bøkene hun skrev om Peter Kanin. Det var også vanlig å fange inn rotter og plassere dem i groper, der illsinte terriere senere ble sluppet ned. Dette var en publikumssport på linje med nåtidens hanekamper. Rotter med uvanlig pels, spesielt hvite rotter, slapp ofte unna, og ble brukt i avl og på utstillinger. Noen av disse rottene ble solgt videre til forskere som ville drive med eksperimenter.

Populære som forsøksdyr
Siden rotter ble fort voksne, var små og lette å temme, ble de populære som forsøksdyr, og spredte seg til universiteter og forskningsinstitusjoner. Med denne utbredelsen er det ikke merkelig at flere fant veien inn i vanlige hjem som kjæledyr. Noen begynte å avle profesjonelt på dem, for å få frem rotter med bedre helse og lynne, og ulike pelsfarger.

Rotter som kjæledyr
I dag finnes det mange ulike pelsfarger, og noen andre variasjoner også – man har for eksempel dumbo-rottene, med ører plassert lengre nede på hodet enn vanlige rotter, eller rex-rotter, med bølget pels. Flere og flere oppdager hvor godt rotter egner seg som kjæledyr, med sin høye intelligens, tillitsfulle forhold til mennesker og forholdsvis små krav til utstyr.

Les mer om rotter på Norsk Tamrotteforenings hjemmeside

Share this: