Smådyr og gnagere

De mest vanlige smådyrene her til lands er marsvin, kanin og hamster. Men selv rotter og chinchillaer er mer og mer velegnet som kjæledyr. 

Marsvin
Marsvinet tilhører gnagerne, en gruppe dyr som gjenkjennes ved at de har et par øvre og nedre fortenner som er konstruert for å gnage.

I vill tilstand lever marsvinene i grupper på mellom 5-20 dyr. De er dagaktive dyr som graver små huler i jorden og tunnelsystemer i gresslaget. Hulene brukes som soveplass og skjul for fiender.

Marsvin er kvikke, vaktsomme og varsler hverandre om farer med pipe- og brummelyder. Marsvin har veldig god hørsel og er også en av få gnagere som har fargesyn.

Les mer om hold av marsvin hos Mattilsynet »

Kanin
Tamkaniner er etterkommere av den europeiske villkaninen, som tilhører dyregruppen haredyr. Kaniner er såkalte kolonidyr, og ville kaniner bor i store kolonier på to til åtte dyr. Kaninene har en rangordning seg imellom, hvor én vil være den dominante.

Kaniner er aktive og nysgjerrige dyr. De ser svært godt og har en utmerket hørsel og meget god luktesans. I naturen bruker kaniner mye tid på å lete etter planter og røtter. Dyrene kommuniserer med hverandre blant annet ved hjelp av duftsignaler og ørebevegelser. De kan også trampe med bakbeina i bakken for å varsle de andre kaninene i gruppa om fare.

Les mer om hold av kananiner hos Mattilsynet »

Hamster
Hamsteren er et lite pattedyr som tilhører gnagerfamilien. Gullhamster er den vanligste hamsterarten i norske hjem. I naturlig tilstand lever de fleste hamstere i områder med stepper og ørken. Der bor de i et nettverk av underjordiske ganger med egne rom til å sove og hamstre mat i. Hamsteren lever for seg selv og søker ikke kontakt med andre hamstere utenom paringstiden.

Les mer om hold av hamster hos Mattilsynet »

Rotte
Rottene tilhører den største familien i dyregruppen gnagere. Kjæledyrrottene er av arten brunrotte, den samme arten som man finner ute i naturen og i forskningslaboratorier.  Kroppen er mellom 11 og 28 cm, halen er mellom 9 og 23 cm.

Rotter er sosiale dyr. I naturen lever de i grupper i underjordiske ganger med flere rom, ofte med flere inn- og utganger. Rotter hjelper hverandre med ungepass og pelsstell, og sloss sjelden. Rotter er oppfinnsomme og smarte dyr som raskt lærer seg å løse problemer og unngå farer. De er også flinke til å klatre og svømme, og tennene deres kan gnage seg gjennom det meste.

Les mer om hold av rotter hos Mattilsynet »

Chinchilla
Chinchillaen er på størrelse med en dvergkanin, men veier ikke mer enn 500-800 gram. De har god hørsel, men ikke så godt syn. Til gjengjeld har den lange værhår som den bruker til å føle seg frem med. Den sitter ofte oppreist på bakbeina, f.eks når den spiser. En chinchilla kan hoppe over 1,5 meter i sprang. Den lange buskete halen brukes som balansestang.

Chinchillaer er aktive i skumringen og ved daggry. Dette gjør dem velegnet som kjæledyr for deg som er på jobb eller skole, siden de sover på dagtid.

Les mer om Chinchilla på Mattilsynet »

Share this: