Alpakkaer og Lama

Alpakka er lamaens mindre fetter, og begge tilhører kamelidefamilien, hvor man også finner kamel og et par andre slektninger til alpakkaen.

Alpakkaen kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, hovedsakelig i Peru, hvor den ble domestisert for flere tusen år siden. Alpakkaen var svært en svært høyt verdsatt ressurs for Inkaindianerne. Alpakkaen ble primært holdt for sin fine ull, men har også veldig sunt og velsmakende kjøtt som man i dag kan få kjøpt på restauranter i blant annet Sør-Amerika.

Lamaen, derimot, ble opprinnelig holdt som pakkdyr fordi den kunne bære tungt over lange og bratte fjelletapper. I dag blir lama, og tildels også alpakka, brukt som vokterdyr til andre husdyrraser som sau og geit.

Av verdens fineste ull
Alpakkaens ull er en av verdens fineste naturfibre og har mange egenskaper som gjør den svært ettertraktet som råvare i tekstilindustrien. Den er ekstremt myk og god å ta på, isolerer godt, er allergivennlig (lite lanolin), lukter nesten ikke og sammenlignet med andre ullproduserende dyr er alpakkaull mer bærekraftig.

Alpakkaen kommer i mange ulike naturfarger og er svært ettertraktet av strikkere, håndspinnere og andre i som driver med håndarbeid.

Benyttes som terapidyr i hele verden
Alpakkaen er et snilt og mildt vesen og blir benyttet som terapidyr i hele verden. Dens rolige, litt reserverte, men samtidig nysgjerrige vesen egner seg godt som et innslag i hverdagen til de som trenger et avbrekk.

2500 alpakkaer i Norge
I Norge regner vi å ha ca. 2500 alpakkaer i dag. Mange har alpakka som ren hobby, en del har alpakka som et tilskudd til annen (landbruksbasert) næring og noen er seriøse oppdrettere av høykvalitets alpakka. Oppdrett av alpakka er som regel målrettet for å heve ullkvaliteten for hver generasjon og oppdrettere konkurrerer årlig om å ha de fineste alpakkaene på en egen alpakkautstilling.

Alpakkaen kan bli 20-25 år gamle og lever sitt liv på beitet hvor de spiser høy og drikker vann. Om vinteren gir vi de tilskudd i form av vitaminer og mineraler, for blant annet å kompensere for mangel på sol.

Kom og møt alpakkaene på Dyr for alle
Kom og hils på alpakkaene og slå av en prat med oss for å lære mer om disse fantastiske dyra!

Den Norske Alpakkaforening har i dag ca. 150 medlemmer og vi blir stadig flere! Les mer på www.alpakkaforeningen.no

 KJØP BILLETT

Share this: